Hoe zorg je dat je je vrijheid houdt ondanks personeel?
09 november 2020 
3 min. leestijd

Hoe zorg je dat je je vrijheid houdt ondanks personeel?

Door personeel niet meer toekomen aan waarom je bent gaan ondernemen? Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Omdat we bij veel ondernemers die groeien zien dat personeel eerder een last wordt dan een lust besteden we in deze blog aandacht aan hoe je voor blijft dat personeel jou in je vrijheid en lifestyle beperkt en je toch tegelijkertijd je bedrijf laat groeien.

Personeel aannemen of met freelancers werken dat is wat maakt dat je bedrijf sneller groeit. Klinkt goed en je bent toe aan the next level. Alleen zien we bij veel ondernemers ook gebeuren dat ze zich juist beperkt gaan voelen in vrijheid door steeds meer personeel.

De energie lekt weg

Wat we regelmatig zien, is dat de frustraties oplopen en de energie weglekt. Omdat ze zich ineens druk moeten maken om allerlei ‘bijzaken’. Is iemand wel op tijd? Zitten ze niet alleen maar op insta? Komt het uiteindelijk wel goed met het resultaat wat ik verwacht? En voor ze het weten zitten ze vast in een keurslijf waar ze niet in willen zitten en ligt zelfs een burnout op de loer.

Blog Hoe zorg je dat je je vrijheid houdt ondanks personeel?

Waarom het niet werkt

Wat maakt het nou zo lastig, dat personeel? Waarom komen ondernemers niet meer toe aan wat ze willen doen, waar ze goed in zijn en waar ze energie van krijgen? Waarom komen ze niet meer toe aan ‘gewoon ondernemen?’ Omdat er ineens andere zaken meer aandacht vragen en omdat ze de controle niet willen verliezen. Dus in plaats van vrijheid te ervaren een fijne levensstijl te hebben, is het nu managen. Managen dat iedereen op tijd is, het managen van vragen, het managen van dingen die helaas toch mislopen, het managen van werk wat niet op niveau is enzovoorts. Het voelt als bezig zijn met randzaken en futiliteiten. Het is controleren en er boven op zitten om het goed te laten lopen. Een logische reactie, je kan het je voorstellen, maar hiermee zet je jezelf vast in een positie waar je juist weg van wilde blijven toe je ging ondernemen.

Wat kan je doen om het te voorkomen?

Helaas komen ondernemers toch in deze situatie terecht omdat ze niet zijn voorbereid en omdat ze geen geboren manager zijn. Ze denken aan de groei van hun bedrijf, maar verdiepen zich niet in effectief aansturen van hun team en een team opbouwen. Ze schieten in het micromanagen en de controle en weten niet beter.

Wat werkt dan wel om de situatie te voorkomen waarin je als ondernemer vastzit in taken die je niet wil?

Hoe wil je werken en leven?

Allereerst weet hoe je graag WEL wil leven en werken. Wat voor levensstijl wil je er op nahouden? Waarom ben je gaan ondernemen? Hoe wil je dat het eraan toegaat in je bedrijf nu je groeit? Hoeveel wil je groeien? Wat doe jij dan? En wat doen anderen? Maak een helder plaatje voor jezelf en hou dat als stip op de horizon om je te helpen de juiste keuzes te maken.

Blog Hoe zorg je dat je je vrijheid houdt ondanks personeel?

Personeel is niet zo maar personeel

Ten tweede neem personeel niet voor lief. Het gaat niet alleen om ‘ik betaal ze, dus zij leveren werk’. Het is meer dan dat. Je hebt te maken met mensen. Je wilt de beste mensen die passen bij jou en jouw bedrijf en je wil dat ze zich 100% inzetten. Mensen zijn nou eenmaal geen robot. Behandel ze dus ook niet zo. Geef ze ruimte, vertrouwen, duidelijkheid en betekenis in hun werk. En dan krijg je de juiste resultaten en hoef je niet te controleren en micromanagen.

Lees ook de blog: 5 die je moet weten als je aan personeel begint

Leer wat wel werkt

Ten derde leer wat werkt in je nieuwe rol. Investeer in je persoonlijke groei. Ontwikkel jezelf zodat je het beste uit je team kunt halen als het groeit. Neem de kennis tot je en ontwikkel je vaardigheden. Als je weet hoe je aan de juiste mensen komt, weet hoe je goede afspraken maakt en vastlegt, weet hoe je het hebben wil in je bedrijf met je team, wat jouw rol is, wat je wil uitbesteden en hoe je het effectief regelt, dan is werken met personeel juist geweldig. Dan kom je samen verder en kan je meer bereiken dan je ooit voor mogelijk hield. En dat zonder je levensstijl ervoor in te leveren. Zorg dat je bedrijf geen blok aan je been wordt, maar dat het je vooral veel moois blijft opleveren.

Om op een laagdrempelige manier informatie te krijgen over hoe je een team start, kun je ook eenvoudig en snel ons gratis 8 stappenplan downloaden via deze link.

ebook Hoe start ik een team.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen