5 redenen om vandaag nog je eigen team te starten
26 maart 2019 
4 min. leestijd

5 redenen om vandaag nog je eigen team te starten

Met een team werken, virtueel of fysiek, wanneer is het moment om daarmee te starten? Als het goed gaat met je bedrijf en de omzet breekt al snel een volgende fase aan: je kan het niet langer alleen. Als je tenminste verder wilt groeien natuurlijk. Ben je iemand met ambities en dromen en wil je die graag waarmaken? Maar vind je de stap naar mensen die voor je werken best een ‘dingetje’? Lees dan snel in deze blog waarom je er toch zo snel mogelijk mee moet starten.

Je weet het hè, de meest succesvolle ondernemers zijn een ster in delegeren en het opbouwen van een sterk team. Maar als je in je eentje bent begonnen, dan is die stap naar personele uitbreiding best spannend. Misschien herken je wel dat je het steeds voor je uit schuift. Dat je denkt: deze dingen doe ik nog wel even zelf. Of dat je denkt: nog even iets meer geld verdienen en dan kan ik zeker iemand betalen. Maar daar zit hem nou net de crux.

Hoe langer je zelf alles blijft doen, hoe lastiger het wordt om te groeien. Als iemand werk van jou kan overnemen wat wel belangrijk is, maar waar je niet direct geld mee verdient, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van content en het uitsturen van je nieuwsbrief, en jij in de tijd, dat iemand anders dit doet, juist iets kunt doen waar je wel geld mee verdient, zoals een klantgesprek of een webinar geven, dan heb je de mogelijkheid om meer te verdienen en heb je het er dus al snel weer uit. Sterker nog, waarschijnlijk kan diegene aan wie je de werkzaamheden uitbesteedt ook nog eens veel sneller dan jij. Nog meer winst dus.

Ook al lijkt het nu een ver van je bed show, het moment om te delegeren is er eerder dan je denkt. Laat je niet weerhouden door allerlei belemmerende gedachten of angst, maar waag de sprong. Hierbij geef ik je 5 redenen waarom je vandaag nog moet starten met het opbouwen van jouw team.

1. Je bent zelf de grote vertrager

Helaas heb jij ook maar 24 uur in een dag. Net als iedereen. Waarschijnlijk wil je er daar graag 7 à 8 van slapen. En natuurlijk hou je ook van je gezin, man/vrouw, vrienden en familie en vind je sporten op z’n tijd ook wel goed voor je zelf, dus wil je hier ook graag tijd aan besteden. Dat maakt dat je ongeveer 8 tot 10 uur per dag hebt om aan je business te werken.

Ben je in die tijd ook bezig met de dingen die jij echt moet doen? Waar jij het meeste toegevoegde waarde hebt en wat je bedrijf het meeste oplevert? Wanneer je nu nog alleen werkt, doe je alles nog zelf of kom je aan belangrijke zaken niet toe in verband met ‘moetjes’. Als jij op dit moment vaak dingen doet die iemand anders beter of sneller kan, ben je zelf de grote vertrager. Want je hebt nu eenmaal een beperkt aantal uren te besteden per dag. Door werk uit te besteden aan iemand die beter en sneller is dan jij, kan je stuk harder vooruit. Kijk dus eens naar je werkzaamheden: Welke 2 dingen moet jij echt doen? Waar heb jij het meeste toegevoegde waarde? En wat blijft er dan over?

Vind je het leuk om te lezen hoe een andere ondernemer dit heeft aangepakt? Lees dan ook even het interview met Rosanne Raubun.

2. Het moment is eerder dan je denkt. Mis het niet

Vaak denken we dat we eerst lang zelf moeten ploeteren, hard moeten werken of al een hoge omzet moeten halen, voordat we echt een bedrijf met een team kunnen opbouwen. Natuurlijk wil je financiële zekerheid. Dat je iemand genoeg kunt betalen als hij of zij voor je werkt en dat je dit ook structureel kunt doen. Maar als je een enigszins vaste inkomensstroom hebt, dan houdt niks je tegen om te investeren in delegeren. Het moment van uitbesteden, zeker als je reden 1 in gedachte houdt, is dus vaak al eerder dan je denkt. Heb je een steady stroom van inkomsten? Begin dan zo snel mogelijk met werk uit handen geven waar jij geen energie van krijgt, wat iemand anders beter kan en wat jou afhoudt van wat jij het beste kunt doen.

3. Claim je vrijheid terug

Je bent niet voor niets ondernemer geworden. Waarschijnlijk is een van de grootste redenen omdat je vrijheid wilt. Maar als je op een gegeven alle ballen in de lucht moet houden, omdat het lekker gaat met je bedrijf voelt dit alles behalve vrij. Daar wil je zo snel mogelijk weer vanaf, toch? Gun jezelf dat je weer kunt doen wat je het liefste doet. Claim je vrijheid terug. Dit betekent dus ruimte creëren. Wil je je vrijheid terugkrijgen, investeer dan juist in een sterk team. Zodat je zorgt dat je bedrijf ook doordraait als jij er even niet bent. En dat je daar, naast dat je er vrijheid voor terug krijgt, ook een gerust gevoel over hebt.

4. Je kunt gewoon klein beginnen

Als je nu nog alles alleen doet, krijg je waarschijnlijk de kriebels als je jezelf gelijk een heel team voorstelt dat ineens met je samenwerkt. Hoe kom je aan goede mensen? Hoe ga je die aansturen? Gaan ze het wel goed genoeg doen? Jouw klanten willen alleen jou, hoe gaat dat dan? Enzovoorts.

Gelukkig komen deze uitdagingen niet allemaal tegelijk. Want het goede nieuws is: je kunt gewoon klein beginnen. Zeker als je nu nog niet zoveel geld over hebt, begin dan klein. Maar begin in ieder geval. Je kunt starten met 2 uur ondersteuning per week om je social media in te plannen bijvoorbeeld. Dan heb jij al 8 uur per maand winst om te besteden aan marketing en sales. Hoe tof is dat? En door alle verschillende flexibele arbeidsvormen is het makkelijk om klein te beginnen. Je hoeft niet gelijk iemand in vaste dienst te nemen voor de lange termijn. Laat dit je dus niet tegenhouden.

5. Dit is je kans: je kunt het doen op JOUW manier

Misschien heb je niet al te fantastische herinneringen bij voormalige bazen of teams waar je ooit voor gewerkt hebt en denk je nu: mij niet gezien, zo wordt het bij mij dus niet. Mooi! Want dit is je kans. Dit is je kans om het op jouw manier te doen en jouw leukste, beste en tofste team neer te zetten. Zeker als je hier vanaf het begin bewust over nadenkt en bewuste keuzes in maakt, dan kan je juist zorgen dat mensen graag bij je werken, graag hard voor je werken, dat ze zelfstandig kunnen werken en verantwoordelijkheid nemen. Dat ze jou en jouw bedrijf versterken. Je kan het inrichten en aansturen op een manier die bij jou past. Deze nieuwe fase van je bedrijf komt inderdaad met een nieuwe rol. Maar als je zorgt dat je dit op een effectieve manier invult, dan kan je bedrijf nog zoveel verder brengen dan dat je nu voor mogelijk houdt.

Genoeg redenen dus om met jouw ‘dreamteam’ te beginnen.

Wat houdt jou nog tegen om je eigen team te starten?

Hoe nu verder?

Download hier ons gratis 8 stappenplan! Met dit stappenplan helpen we je concreet op weg. In acht simpele stappen kun je op een succesvolle manier een start maken met jouw eigen team, met freelancers en/of vaste medewerkers.

Over de schrijver
Hi, wij zijn Suzanne en Mariska. Suzanne is arbeidsrechtadvocaat en weet alles over overeenkomsten en het maken van goede afspraken met werknemers. Mariska is leiderschaps- en teamcoach en weet alles over hoe je een sterk team neerzet en hoe je als ondernemer je rol het beste vervult om het meeste uit je team te halen. Wij bloggen regelmatig over allerlei onderwerpen die hier mee te maken hebben. Daarnaast kun je ons ook vinden op Frankwatching, Sprout.nl en IMU.nl
Reactie plaatsen