Iedereen die kan thuiswerken, werkt thuis. Fijn dat het kan. De blogs over het houden van focus en het werken met bepaalde tools kennen we inmiddels wel.
Maar hoe doe je dat met je team? Niet iedereen is het gewend om vanuit huis te werken. En ook al waren je teamleden misschien al gewend aan thuiswerken, meestal ging het dan om een enkele dag per week. Maandenlang thuiswerken, kan lastig zijn voor medewerkers. Maar vergeet ook niet dat het aansturen een issue kan zijn.
Hoe houd je de connectie met je teamleden en zijn er nog juridische weetjes om rekening mee te houden?
Wat doe je met werktijden bij thuiswerken?
Of je werknemers nu kinderen hebben die ze afleiden of af en toe een wasje in de machine gooien, je ziet het niet. Maar is dat echt zo erg? Als het goed is, hijg je teamleden op de werkvloer ook niet continu in de nek. De boodschap is daarom vooral nu: stuur zoveel mogelijk op output en niet op daadwerkelijke werktijden.
Hoe stuur je dan op output?
In plaats van het verdelen van taken stuur je met name op resultaat. Dit doe je door een teamlid een opdracht te geven, waarbij je enkel en alleen context meegeeft. Verder vertel je wat voor resultaat je verwacht en ook per welke datum.
Een vinger aan de pols houden is handig
Alles loslaten en overlaten aan je teamlid klinkt simpel, maar het is wel handig om hem wel te laten weten dat je er voor hem bent voor het geval iets niet lekker loopt. Vraag zelf ook af en toe hoe het gaat. Niet omdat je een controlfreak bent, maar puur uit interesse. Denk er verder aan dat je goede vragen stelt. Geef geen oplossingen, maar help je teamleden als het nodig is om het zelf te doen. Nogmaals, je stuurt op het resultaat.
Maar spreek je dan helemaal geen werktijden af?
In het geval er met klanten gebeld moet worden natuurlijk wel.
Voor de voortgang van je business is het ook goed af en toe in te checken met je teamleden. Dit kun je doen door een wekelijkse meeting in te plannen via Zoom bijvoorbeeld. En nee, dat hoeft echt geen ellenlange vergadering te zijn. Houd het juist lekker kort. Tien tot twintig minuten is voldoende. Je bekijkt met je team hoe het staat met iedereen en wat de voortgang is. Zijn er nog losse eindjes en hoe los je die met elkaar op? Met andere woorden, kun je nog bijsturen?
Misschien kun je maandelijks een wat langere meeting inplannen waar je met je teamleden iets dieper ingaat tips en tops met als doel meer openheid, vertrouwen, groepsgevoel en daarmee een betere samenwerking te creëren.
Plan koffiedates of vrijmibo’s in
Het teamgevoel versterken, terwijl je afstand moet houden, vraagt om creativiteit. Koffiedates en vrijmibo’s via Zoom of Skype zijn al aan de orde van de dag. Maar kun je nog creatiever zijn? Wat is er nog meer mogelijk? Beleef in ieder geval af en toe iets leuks met elkaar.
En hoe gaat thuiswerken met jonge kinderen?
Veel ouders – en misschien ook werkgevers – haalden opgelucht adem. De kinderen mogen weer naar school. Maar waarschijnlijk nog niet fulltime. Hoe ga je daarmee om?
In deze vreemde tijden mag er van beide partijen een hogere mate van flexibiliteit verwacht worden. Wanneer kunnen de teamleden wel werken? En als het echt niet gaat, kunnen jullie misschien afspraken maken om een paar uurtjes op te nemen. Nogmaals, sturen op het eindresultaat in plaats van focussen op een fulltimewerkweek is nu realistischer dan elk uur laten verantwoorden.
Zorg voor een veilige werkplek
Je bent als werkgever verantwoordelijk voor een veilige werkplek. En alhoewel de wet iets minder streng is als het gaat om een thuiswerkplek vergeleken met de werkplekken op kantoor, moet je je wel aan regels houden. Denk dan om te beginnen aan ergonomisch verantwoorde oplossingen, zoals een goed bureau en goede stoel.
Vergoed je kosten voor de inrichting van de werkplek?
Je hebt geen wettelijke verplichting om kosten voor thuiswerken te vergoeden, maar veel werkgevers kiezen daar wel voor. Denk aan het kosten voor de inrichting van de werkplek en bijvoorbeeld een internetvergoeding. Al is dat laatste wat achterhaald misschien. Overleg sowieso vooraf altijd even met je boekhouder, want je wil geen fiscale missers begaan.
En straks?
We hopen allemaal dat deze situatie snel voorbij is. Maar mogen je teamleden na corona continu thuiswerken? Daar kan ik kort over zijn, thuiswerken is normaal gesproken geen recht. Als het aan de andere kant – voor één of meerdere dagen – goed bevallen, is zou ik zeggen ‘waarom niet?’
En dus hoe regel je thuiswerken met een team het beste?
- Stuur zoveel mogelijk op output en niet op werktijden.
- Zorg ervoor dat je wel de bereikbaarheid afstemt.
- Op resultaat sturen, doe je door goede vragen te stellen, maar neem het werk niet over.
- Regel eens een leuk ‘uitstapje’ vanuit huis dan weliswaar. Wees creatief!
- Zorg voor een veilige werkplek.
En hoe gaat het met jou en het thuiswerken? Ik hoor graag.
Hoe nu verder?
Download hier ons gratis 8 stappenplan! Met dit stappenplan helpen we je concreet op weg. In acht simpele stappen kun je op een succesvolle manier een start maken met jouw eigen team, met freelancers en/of vaste medewerkers.